Badrumstips
Välkommen till vår badrumstips-sida! När du står inför en badrumsrenovering kan det kännas överväldigande med alla val och beslut som ska tas. Här har vi samlat våra bästa tips och råd för att underlätta din renoveringsresa. Oavsett om du planerar en liten uppfräschning eller en total ombyggnad, vill vi hjälpa dig att förvandla ditt badrum till det perfekta utrymmet som både är funktionellt och estetiskt tilltalande. Vi hoppas att dessa tips kommer att guida dig genom processen och inspirera dig till att skapa det badrum du alltid drömt om. Så låt oss dyka in i den spännande världen av badrumsrenoveringar tillsammans!
1. Börja med en skiss
Innan du börjar med din badrumsrenovering är det viktigt att planera badrummet ordentligt. Se till att ta ut noggranna mått på utrymmet i ditt badrum och rita upp det på ett papper eller digitalt. En skala som passar bra för badrumsritningar är 1:20. Märk ut placeringen av dörrar och fönster och notera dörrens riktning. Rita skalenliga modeller av handfat, toalettstol, badkar, badrumsskåp, tvättmaskin etc. som behövs i ditt nya badrum – och prova vilken placering som känns bäst. Om du överväger att flytta på toalettstolen, duschen eller tvättmaskinen, fråga din byggentreprenör för att säkerställa att det är praktiskt genomförbart. Om du bor i bostadsrätt, se till att få godkännande för dessa ändringar från din förening.
2. Sätt en budget
Hur mycket får badrummet kosta? det finns ett enormt utbud av badrumsinredning och kostnaderna rinner ofta snabbt iväg. Bestäm därför en budget från början och gör dina val därefter.
4. Belysning
Belysningen i badrummet är viktig. En lampa i taket är oftast inte tillräckligt eftersom den kastar skuggor neråt. Går det ett utnyttja dagsljuset från ett fönster? Placera gärna då handfatet så att du kan dra nytta av det naturliga ljuset när du står framför spegeln. För att skapa en lyxig och elegant atmosfär i badrummet rekommenderar vi att använda infällda spotlights i innertaket. Denna belysning ger rummet en känsla av inbjudande och avkoppling, vilket gör badrummet till en mer behaglig plats att vistas i. Med en skiss på hur du har tänkt att placera belysningen är det enklare att bestämma hur elledningarna kan dras på bästa sätt av elektrikern.
5. Inredning
Några inredningsdetaljer kan vara kloka att tänka igenom innan du börjar. Vilken stil vill du ha i ditt badrum? Ska det vara minimalistiskt, rustikt, elegant, klassiskt eller romantisk? Ska det kännas som enkel gästtoalett eller ett tjusigt spa? Det finns oändliga möjligheter men ett gott råd är att låta en stil dominera.
6. Detaljerna gör skillnaden
När förvaring, belysning och alla installationer är inskissade kan du börja fundera över detaljerna. Det kan handla om allt från val av material och färger, till placering av ljuskällor eller val av armaturer. Varje liten detalj bidrar till att skapa helhetsintrycket av rummet. Fundera igenom hur du vill använda ditt badrum. Om du behöver hjälp med planeringen kan du kontakta våra materialleverantörer, Höganäs Kakel och Kakelspecialisten.
7. Färgen på fogen en viktig detalj
Färgen på fogen har stor betydelse eftersom den kan påverka slutresultatet markant. Ett större format på plattan med en fog som smälter in skapar rymd. Med mindre plattor blir det per automatik mer fog och väljer man då att framhäva fogen så kan ytan upplevas som orolig. Med en starkt färgad fog som dominerar väggar eller golv kan rummet istället kännas mindre. Väljer man en mosaik ska plattorna spela huvudrollen. Blir fogen för framträdande så riskerar man att förlora effekten av mosaiken. Mörka kakel eller klinkerplattor med ljus fog, eller ljusa plattor med mörk fog, kan bli ansträngande för ögat att titta på. Tänk på att ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum.
Checklista
Nedan har du en lista de punkter som det är bra att tänka på inför din badrumsrenovering.
Vid planering av badrummet
- Värmegolv är skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna system.
- Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning, handdukstork och övriga uttag.
- Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är.
- Väggnära golvbrunnar har på senare år blivit alltmer populärt. Tänk dock på att de begränsar urvalet av tätskikt och golvbrunn eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör med din plattsättare.
- Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut.
- Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar i utrymmet skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar
- (monterar korta reglar mellan de långa reglarna).• River du ett gammalt badrum från 1980 och tidigare kan fäst-/ fogmassan innehålla asbest (vanligast förekommande 1960-70). Detta kan kontrolleras genom att en bit kakel med fix och fog skickas in till ett analysföretag. Varje prov kostar ca: 800 kr.
Vid offertförfrågan/upphandling
- För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. Om någon av de tillfrågade ställer frågor om utförandet – skriv då in även de nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan till övriga entreprenörer. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset.
- Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår. Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris – detta får sedan inte överskridas med mer än 15%.
- Det är viktigt att anlita ett företag som är behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den hantverkare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. På BKR:s hemsida finns en lista över behöriga företag.
- För att undvika alla typer av missförstånd upprättar du ett skriftligt avtal, tillsammans med entreprenören som då ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas.
Vid inköp av kakel, klinker och övrigt material
- Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din entreprenör.
- Ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum.
Efter avslutat arbete
- När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitets- dokumentet får du också monteringsanvisningen för det god- kända tätskiktssystemet som använts.
- För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar vi att du limmar upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment badrumstillbehör som kan limmas. Nödvändiga skruvinfästningar bör göras av en fackman.
källa: BKR