Planering

Att renovera ett badrum med kakel och klinker är ofta ett ganska omfattande projekt och en stor investering i ditt boende. Det är därför viktigt med en god planering — med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du tänkt dig.

Börja med en skiss

Innan du börjar med din badrumsrenovering är det viktigt att planera badrummet ordentligt. Se till att ta ut noggranna mått på utrymmet i ditt badrum och rita upp det på ett papper. En skala som passar bra för badrumsritningar är 1:20. Det går förstås även utmärkt att använda ett ritprogram på en dator. Mät takhöjden och gör en ritning av varje vägg för att kunna placera ut all funktioner. Notera dörr och fönster är placerade och om de skulle öppnas utåt eller inåt. Rita skalenliga modeller av handfat, toalettstol, badkar, badrumsskåp, tvättmaskin etc. som behövs i ditt nya badrum – och prova vilken placering som känns bäst.

 

Badrumsdrömmar en bra sida för badrumsinspiration, kunskap och nyheter

Sätt en budget

Hur mycket får badrummet kosta? det finns ett enormt utbud av badrumsinredning och kostnaderna rinner ofta snabbt iväg. Bestäm därför en budget från början och gör dina val därefter.

A

Förvaring

Gör en lista över det du behöver få plats med i ditt badrum. Hur många är ni som ska samsas om utrymmet? Hur mycket yta som behövs för att få plats med handdukar, toalettpapper, skönhetsprodukter, medicin, rengöringsmedel och badleksaker?

B

Belysning

Belysningen i badrummet är viktig. En lampa i taket är inte tillräckligt eftersom den kastar skuggor neråt. Det krävs ordentlig belysning framför spegeln med ljus som är riktat rakt emot dig. Går det ett utnyttja dagsljuset från ett fönster? Placera gärna handfatet så att du kan dra nytta av det naturliga ljuset när du står framför spegeln. Med en skiss på hur du har tänkt att placera belysningen är det enklare att bestämma hur elledningarna kan dras på bästa sätt av en behörig elektriker.

C

Inredning

Några inredningsdetaljer kan vara kloka att tänka igenom innan du börjar. Vilken stil vill du ha i ditt badrum? Ska det vara minimalistiskt, rustikt, elegant, klassiskt eller romantisk? Ska det kännas som enkel gästtoalett eller ett tjusigt spa? Det finns oändliga möjligheter men ett gott råd är att låta en stil dominera.

Detaljerna gör skillnaden

När förvaring, belysning och alla installationer är inskissade kan du fundera över detaljerna. Hur stor ska spegeln vara? Var ska handdukarna hänga? Var får det plats en papperskorg? Fundera igenom hur du vill använda ditt badrum. Du kan även kontakta våra materialleverantörer Höganäs kakelcenter och Kakelspecialisten så får du hjälp med planeringen av ditt badrum.

Färgen på fogen en viktig detalj som gör stor skillnad

Färgen på fogen har stor betydelse eftersom den kan påverka slutresultatet markant. Ett större format på plattan med en fog som smälter in skapar rymd. Med mindre plattor blir det per automatik mer fog och väljer man då att framhäva fogen så kan ytan upplevas som orolig. Med en starkt färgad fog som dominerar väggar eller golv kan rummet istället kännas mindre. Väljer man en mosaik ska plattorna spela huvudrollen. Blir fogen för framträdande så riskerar man att förlora effekten av mosaiken. Mörka kakel eller klinkerplattor med ljus fog, eller ljusa plattor med mörk fog, kan bli ansträngande för ögat att titta på. Tänk på att ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum.

Kontakt

Tips & Råd

Offertförfrågan

  1. Det är trevligare att inte behöva se toalettstolen det första du gör när du går in i badrummet. Placera hellre handfatet i synfältet.
  2. När du ska bygga dusch i ett litet badrum kan det vara smart att välja duschdörrar i glas med måtten 70×90 i stället för kvadratiska 80x80cm. Det ger större rörelsefrihet med bättre plats för armarna när du tvättar dig.
  3. Skillnaden i pris på kakel och klinkers kan vara enorm, men kanske knappast märks. Men saker som syns och känns, till exempel blandare, vackra krokar och rejäla handtag på skåp och dörrar gör stor skillnad.
  4. Stora plattor är populära men kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din plattsättare.
  5.  Många har problem att duschdraperiet inte fyller sin funktion, eftersom badrumsgolvet får oönskade pölar i samband med duschar. En svängbar glas-duschvägg över badkarskanten är en både praktiskt och snygg lösning på problemet.
  6. Den som har provat takdusch vet att det kan ge en rätt speciell och lyxig duschupplevelse.
  7.  En golv stående toalettstol är oftast det enkla och billigaste valet, men en fördelarna med en vägghängd toalettstol är uppenbara. Vattenledningar, avlopp och cistern placeras inuti väggen vilket gör att toalettstolen ser mer slimmad och estetisk. Det är lätt att hålla rent under och badrummet ser mer lyxigt och fräscht ut.
  8. En större spegel reflekterar mer ljus och ökar volymkänslan i badrummet.
  9. Ljusa färger gör att badrummet känns större och att damm, tvålrester och vatten stänk syns mindre. Ljust kakel förstärker belysningen eftersom ljuset studsar på den ljusa ytan.
  10. Så får du ett lättstädat badrum: vägghängd toalettstol och tvättställ, förvaring med dörrar, badkar utan front och dold rördragning.

För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. Om någon av de tillfrågade ställer frågor om utförandet – skriv då in även de nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan till övriga entreprenörer. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset.

Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår.

Det är viktigt att anlita ett företag som är försäkrad och behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den hantverkare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet.

För att undvika alla typer av missförstånd upprättar du ett skriftligt avtal, tillsammans med entreprenören som då ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas.